Η Ιστορία μας

Ο Βιβλιόκηπος αποτελεί το πρώτο βιβλιοπωλείο στην 800 ετών ιστορία του ημιορεινού χωριού της Ζίτσας, η οποία αριθμεί περί τους 900 κατοίκους και βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ελλάδας, κοντά στην Αλβανία.

Zitsa Book Garden 250

Η ιδέα για αυτό το νέο Λογοτεχνικό & Πολιτιστικό Κοινοτικό Κέντρο προήλθε από την ιδιοκτήτριά του, την Anna Ellis, μία εκπατρισμένη Αμερικανίδα η οποία μετοίκισε στην Ζίτσα τον Δεκέμβριο του 2010 προκειμένου να είναι μαζί με τον έρωτα της ζωής της ( και νυν σύζυγό της),  τον Κώστα, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο  φούρναρης του  χωριού. Η Άννα ανέκαθεν είχε πάθος για τα βιβλία και διαβάζει όλη της τη ζωή

Ύστερα από την εγκατάστασή της στην Ζίτσα και κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών άρχισε να βιώνει και να κατανοεί την πραγματικότητα της ζωής του χωριού και διαπίστωσε μερικές από τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή,  τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο .  Άρχισε έτσι να σκέφτεται τρόπους για να βοηθήσει το χωριό της, να αποτελέσει μέρος της αναζωογόνησής του καθώς και να επεκτείνει τον κόσμο των κατοίκων της Ζίτσας.

Η Anna συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να πετύχει κάτι τέτοιο συνδυάζοντας το πάθος της για τα βιβλία με  την  επιχειρηματική της πείρα , ανοίγοντας ένα βιβλιοπωλείο , που θα λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων θα διατίθενται για την οργάνωση και φιλοξενία διαφορετικών ομάδων , όπως οι λέσχες  ανάγνωσης ,  ομάδες  συγγραφής  και χειροκατασκευών στο βιβλιοπωλείο .


Ο Βιβλιόκηπος θα φιλοξενεί επίσης τακτικά εκδηλώσεις και σεμινάρια τα οποία θα φιλοξενούν συγγραφείς και άλλους δημιουργικούς επαγγελματίες στο χωριό .
 
Καθώς ο Βιβλιόκηπος επιθυμεί να καταστήσει τ ις  δραστηριότητες και τα βιβλία του εύκολα προσβάσιμα στο κοινό ,  θα υπάρχει και η δυνατότητα πώλησης ακόμη και μεταχειρισμένων βιβλίων. Ε πίσης θα προβεί και σε κάτι σχετικά νέο για τα ελληνικά δεδομένα:  σε ενοικίαση βιβλίων σε πολύ χαμηλό κόστος ανά εβδομάδα .  Ακόμη στην πλειοψηφία των εκδηλώσεων η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
 
Ο Βιβλιόκηπος βρίσκεται στο κέντρο της Ζίτσας ,  περίπου στο 25 ο χλμ της παλαιάς Ε.Ο. Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας. 

 
Μπορείτενα να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο: 697 407 2217 (GR) και στο 508.934.7099 (US) ή στο e-mail: (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.). Επίσης, μπορείτε να μας ακολουθείτε στο Facebook και το Twitter ...
 

Παρακολουθήστε παρακάτω ένα μικρό βίντεο που φιλοτέχνησε η Anna τον Απρίλιο του 2014 όταν οργάνωσε την καμπάνια για την συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να ξεκινήσει το βιβλιοπωλείο. Στο βίντεο εξηγεί με λεπτομέρειες το πάθος και τις ιδέες της για τον Βιβλιόκηπο...